Energetsko certificiranje

Energetsko certificiranje

Od 1. srpnja 2013. sve nekretnine na tržištu (u prodaji) moraju imati energetski certifikat.

Obaveza energetskog certificiranja kod najma, leasinga ili zakupa, odgođena je do 1.1.2016. godine.

Regulativa koja definira ovu obvezu je:

 • Zakon o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, NN 152/08, 55/12.
 • Pravilnik o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada NN 81/12
 • Pravilnik o uvjetima i mjerilima za osobe koje provode energetske preglede građevina i energetsko certificiranje zgrada NN 81/12
 • Pravilnik o kontroli energetskih certifikata zgrada i izvješća o energetskim pregledima građevina NN 81/12
 • Pravilnik o metodologiji za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije u neposrednoj potrošnji NN 77/12

Postojeće zgrade koje se prodaju, (iznajmljuju, daju u leasing ili u zakup) moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid kupcu (najmoprimcu ili zakupcu) prije sklapanja ugovora o kupoprodaji (iznajmljivanju, leasingu ili zakupu) najkasnije danom pristupanja Republike Hrvatske u članstvo Europske unije dakle nakon 1. srpnja ove godine. Kod prodaje zgrade ili njezinog dijela (npr stan, ured korisne površine >50 m2), energetski certifikat mora biti na uvidu prilikom sklapanja ugovora o kupoprodaji i njegov je sastavni dio. Kada se oglasi za zgrade koje se prodaju (iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup) objavljuju u medijima, tada se u oglasu mora navesti i energetski razred te zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline.

Za nepoštivanje navedenog predviđena je novčana kazna u iznosu od 25.000,00 kuna za investitora koji prije početka korištenja građevine ne ishodi energetski certifikat zgrade. Za prodaju (najam) nekretnine bez energetskog certifikata donesena je nova odredba kojom se kazna povećava na iznos do 100.000 kuna ukoliko se ne ishodi energetski certifikat prije prodaje (davanja u najam) zgrade ili njezinog dijela. Ista kazna je i za vlasnika građevine koji je obveznik provođenja energetskog pregleda, a nije ga napravio. Dodatna kazna za prekršaj je za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Kako bi se izradio energetski certifikat potrebno je provesti energetski pregled. U skladu s time, u nadležnom Ministarstvu definirane su cijene navedenih usluga i to:

 • Cijena energetskog pregleda i certifikata za zgrade 50-250 m2 iznosi do 4.750 kn (s uključenim PDVom), a za zgrade 250-400 m2 iznosi do 7.400 kn (s uključenim PDVom)
 • Cijena energetskog pregleda i certifikata za stan u zgradi iznosi do 2.700 kn (s uključenim PDVom).

Studio Morphosis d.o.o. od dana 16.03.2011. godine, upisom u Registar ovlaštenih osoba za obavljanje energetskih pregleda pod brojem: P-109/2011 posjeduje ovlaštenje za:

 • provođenja energetskih pregleda zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom,
 • energetsko certificiranje zgrada s jednostavnim tehničkim sustavom i
 • energetsko certificiranje zgrada s složenim tehničkim sustavom (modul 1 i modul 2).

Studio Morphosis d.o.o. član je Hrvatske udruge energetskih certifikatora HUEC.

Studio Morphosis d.o.o. član je konzorcija za pružanje cjelovite energetske usluge Lovrin Portal.

S povjerenjem ispunite naš kontakt formular i zatražite neobvezujuću ponudu za energetski pregled i energetsko certificiranje vaše nekretnine.

Odgovori na učestalo postavljana pitanja:

Postoje li poticaji za energetsku efikasnost i kako ih dobiti?

Lokalna i regionalna samouprava u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkvitost objavljuju natječaje za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije i ugradnje energetski efikasne opreme na lokalnoj odnosno regionalnoj razini. Do sada se većinom sufinancirala ugradnja solarnih kolektora, iako je bilo i primjera sufinanciranja FN i vjetroelektrana, dizalica topline, korištenja biomase, ugradnje razdjelnika topline, te ugradnje sustava za korištenje UNP-a na otocima. Stoga savjetujemo redovito praćenje internet stranice svog Grada ili Županije i objavljene natječaje, kao i natječaje na stranicama FZOEU-a za natječaje na državnoj razini.

Kvalitetnu izolacija krova i nakon koliko godina se isplati?

Izolacija krovišta jako je važna s obzirom da gubici topline kroz krov mogu biti i do 30%! Ovisno o tome koristi li se potkrovlje za stanovanje ili ne, potrebno je izolirati direktno krovište ili strop prema negrijanom potkrovlju. Krov bi trebalo izolirati s najmanje 20 cm toplinske izolacije, a troškovi izolacije kreću se oko 100kn/m2. Ovisno o konstrukciji kuće te njenom općenitom stanju, očekivani rok povrata investicije je 3-5 godina.

Koliko košta izolacija vanjskih zidova i koja debljina izolacije je potrebna?

Prema Tehničkom propisu, zidovi bi trebali imati koeficijent prolaska topline manji od U=0,45 W/m2K, što je moguće postići ugradnjom izolacije debljine 10cm. Cijena ETICS sustava izolacije za vanjske zidove debljine 10 cm kreće se oko 200kn m2 (u cijenu je uračunata i ugradnja).

Kako pravilno odabrati nove prozore?

Glavni parametar za uspoređivanje stupnja energetske učinkovitosti prozora je koeficijent Uw. Što je Uw manji, kroz prozor će se gubiti manje topline. Prema Tehničkom propisu, najveći dozvoljeni Uw iznosi 1,8 W/m2K. Uz Uw, posebnu pažnju treba obratiti na kvalitetu izrade okvira, te okove, kao i na pravilnu ugradnju kako bi prozor zadržao sva svoja svojstva dugi niz godina.

Planiram renovirati kuću, što je preporučljivo učiniti prvo?

Investicija ugradnje toplinske izolacije se u pravilu znatno brže vraća nego zamjena stolarije. Ukoliko renovirate kuću u etapama, a Vaš je stan smješten ispod negrijanog tavana, kako biste ostvarili najbrži povrat investicije, mjere bi bilo dobro odraditi slijedećim redoslijedom: izolacija krova ili stropa prema negrijanom tavanu, izolacija vanjskih zidova, zamjena stolarije, izolacija poda na tlu ili iznad negrijanog prostora.

Gradim novu kuću/renoviram staru, koje je grijanje najbolje?

Ne postoji jednoznačan odgovor na navedeno pitanje. Pri donošenju odluke potrebno je dobro razmisliti koji su nam energenti dostupni i po kojoj cijeni te koje su navike kućanstva obzirom na stil života. Postavite si pitanje - je li mi najvažniji komfor, pogonski troškovi ili početna cijena ulaganja? Naime, želite li niske pogonske troškove, mogli biste se odlučiti za centralno grijanje na drva, ali to podrazumijeva žrtvovanje dijela komfora uslijed potrebe svakodnevnog loženja peći. Ukoliko umjesto peći na drva instalirate kotao na plin, pogonski troškovi će biti znatno veći - ali ćete imati i veći komfor.

Isplati li se ugradnja solarnih kolektora?

Ugradnja solarnog sustava, ukoliko je pravilno proračunat prema stvarnim potrebama potrošača i pravilno instaliran, na moru se isplati već za 3 do 5 godina, a na kontinentu za 5 do 7 godina.

Na koji način mogu smanjiti troškove režija, a da ne uložim puno novca?

Troškove režija moguće je smanjiti već samom promjenom ponašanja, a uz minimalna ulaganja korist može biti višestruka.

Moram li izraditi energetski certifikat svog stana ili kuće?

Za regulativu energetskog certificiranja zgrada nadležno je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja!

Gdje mogu dobiti detaljne informacije?

Na web stranicama ministarstva moguće je pronaći detaljnu Obavijest o obavezi energetskog certificiranja!

Tko može napraviti energetski certifikat?

Energetski certifikat izdaje ovlaštena osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada.

 • studio morphosis
 • studio morphosis izrada energetskog certifikata
 • studio morphosis energetski certifikat
 • studio morphosis energetsko certificiranje
 • energetski certifikat
 • izrada energetskog certifikata
 • energetsko certificiranje
 • energetsko certificiranje zgrada